Schengen Vizesi Hakkında Merak Edilenler
Schengen Vize Nedir?
Schengen vize Avrupa ülkelerinin çoğuna ulaşabilmenizi sağlayan AB pasaportsuz seyahat bölgesini ifade etmiş olan bir vizedir. Dünyadaki en büyük olan serbest seyahat bölgesidir dememiz mümkün kılınmaktadır. Schengen vizesi, Schengen bölgesine üye olmuş devletlerden seyahat edebilenlerin seyahat başına turizm ya da iş amaçlı olarak 90 güne kadar kalmasına izin vermiş bulunan bir vize türüdür. Schengen vizesi seyahat etmek isteyenlerin en çok ulaşmak istediği vize türü olarak bilinmektedir. Schengen vizesi Avrupa için en yaygın vize olarak bilinmektedir. Schengen bölgesi dahil olarak serbestçe seyahat edebilme imkânı sunmaktadır diyebilmekteyiz. Schengen üyesi ülkelerden herhangi biri olarak dönüş yapılmasına izin verilmektedir. Bu da seyahat edenler için büyük kolaylık demektir. Ayrıca Schengen bölgesinde gümrük kontrolleri de bulunmamaktadır. Bu da seyahat edenler için büyük bir ayrıcalık demektir. Ancak şunu da belirtmek gerekilir ki, ülkelerden birinde 90 günden fazla kalmayı, okumayı ya da çalışmayı planlıyor iseniz Avrupa ülkesinin ulusal olan vizesine başvurmanız gerekmektedir. 2019 yılında 15 milyondan fazla insan Avrupa da seyahat edebilme adına Schengen vizesi kullanımı yapmış bulunmaktadır. Schengen, Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan Avrupa Birliği’nde pasaportsuz seyahat bölgesini ifade eder. Dünya’daki en büyük serbest seyahat bölgesidir. Schengen anlaşmasını imzalamış 26 ülkeyi kapsar. Bunlar; Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Lihtenştayn.
Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine gideceklere Schengen Bölgesi dahilinde serbestçe seyahat etmesini sağlar. Schengen Bölgesi içinde gümrük kontrolleri yoktur. Avrupa’da kısa süreli ziyaretçiler için vize türleri bulunmaktadır; iş amaçlı, arkadaş ve aile ziyareti, turizm ve tatil, kültürel ve spor etkinlikleri, havalimanı transit ve gemiyle transit geçişler, resmî ziyaret, tıbbi nedenler, kısa süreli eğitim ve araştırma amaçlı. Giriş sebebinize bağlı olarak giriş yaparken sunmanız gereken evraklar farklılık göstermektedir.
Şubat 2020 itibari ile Schengen üyesi ülkelere elektronik başvuru yapılabilmektedir. Başvuru formları elektronik ortamda doldurulmaktadır. İmzalanıp başvurular iletilebilmektedir. Ayrıca gitmeye karar verilen yerin temsilciliği aracılığı ile de Schengen vizesi alınabilmektedir. Vize başvurusu yapmak isteyen kişiler, kurumun talep etmiş olduğu belgeleri eksiksiz temin etmelidir ve sonrasında -randevu işlemini tamamlamaktadır. Evrak hazırlama işlemi daima ciddiyete alınmalıdır ve vize durumuna göre evrak hazırlanmalıdır. Aksi takdirde vize reddi yaşanması olası bir durumdur. İşlem sürenizin uzamaması adına vize evraklarını eksiksiz olarak tamamlamanızda fayda vardır. Vize evraklarının en önemlisi vize talep dilekçesinin yazılıyor olmasıdır. Seyahat tarihi ve seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı İngilizce olarak yazmanız büyük fayda sağlayacaktır. Biyometrik fotoğraf boyutu da en önemli hususlardan bir tanesidir. Biyometrik fotoğraf boyutu 35 mm genişlik ve 45 mm yükseklikte olmalıdır. Banka hesap özetinizde vize alımı için bir diğer önemli kriterlerden bir tanesidir. Vize yetkilileri daima hesap hareketlerine önem vermektedir. Maaş bordronuzu ve seyahatinizi karşılamaya yetecek paranızın olduğu banka özetinizi göstermeniz vize almanızda kolaylık sağlayacak bir etken olarak bilinmektedir. Eski pasaportlarınızı sunmanızda bir diğer önemli durum olabilmektedir. Schengen vize işlemleri sırasında, vize yetkilisinin olumlu karar verebilmesi adına eski pasaportlarınız Schengen vizesi almanızda önemli bir etki sağlayacaktır. Seyahat, sağlık sigortası, otel ve uçak rezervasyonlarını mutlaka yaptırmanız gerekmektedir.
Schengen vizesi alınabilmesi için çalışan ve düzenli bir işi olan kişilerin başvuru yapması ebetteki önemlidir. Fakat çalışmayan kişiler de Schengen vizesi alabilmektedir. Aile üyelerinden birinin masraflarına sponsor olması halinde kişi Schengen vizesi alabilmeye hak kazanmaktadır. Schengen vizesi başvurusunda en önemli durum aslında belgelerin eksiksiz olarak hazırlanmasıdır. Seyahat amacının net bir şekilde belirtilmesi ve vizeye göre evrak hazırlanması gerekmektedir. Schengen vizesi başvurusunu düzenli bir işi olan kişiler, öğrenciler, emekliler, işsizler de yapabilmektedir. Her bir kategorinin sorumlu olmuş olduğun ve teslim etmesi gereken evrakların ayrıntıları değişebilmektedir. Bu nedenle aslında çalışan ayrı veya emekli ayrı bir evrak listesine sahiptir dememiz doğru olacaktır. Schengen vizesi başvurusunu düzenli bir işi olanlar (kendi işi, özel sektör ya da kamu kurumları), öğrenciler, emekliler, işsizler yapabiliyor. Her bir kategorinin sorumlu olduğu ve teslim etmesi gereken evraklar değişiklik gösteriyor.
-Pasaport geçerlilik süresi yeterli olmayanlar. -Evrakları eksik olanlar. -Dilekçesi özensiz olanlar. -Fotoğraf standartları uygun olmayanlar. -Seyahat sigortası olmayanlar. -Yurt Dışı yasağı olanlar. -Rezervasyonu olmayanlar. -Tehlike arz ede kişiler.
Bir ülkeye girmek veya o ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması gereken izindir. Bu izin belgesi gidilecek ülkenin konsolosluğundan veya ülkeye giriş kapısından alınır. Bu ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Vize başvuruları için, hangi amaçla o ülkeye gitmeniz gerektiğini ispatlayacak belgelerin hazırlanması önemlidir. İş, seyahat ve eğitim gibi farklı amaçlarla vize başvuruları çeşitlilik göstermektedir. Yurtdışı çalışma için alınan vize, seyahat için alınan vize veya eğitim için alınan vizeler birbirinden farklı içerik ve amaca hizmet etmektedir.